Werk je toevallig zelf bij NASA of ben je vrijwilliger op een sterrenwacht, dan kun je je medegasten zelf al heel veel vertellen. Als dat niet het geval is, kan ik jullie meenemen op een reis door het heelal en je versteld laten staan van de getallen, afstanden en grootheden: ‘verwondering & beleving’ is dan ook de subtitel.
Uren kan ik vertellen en ik beloof je dat het zal blijven boeien. Die verwondering is het hoofdthema, maar je mag zelf meesturen:
Hoe we 50 jaar geleden met de Apollo 11 op de maan zijn geland. Dat daar wel 400.000 techneuten aan hebben meegewerkt bij verschillende toeleveranciers. En dat de computers van toen nu in een rekenmachientje zou passen…
Verwondering over de planeten en de ruimte buiten ons zonnestelsel: Hoe ze met ruimte telescopen erg ver (‘terug in de tijd’) kunnen kijken naar andere sterrenstelsels. Dat onze aarde 1 maan heeft maar Jupiter wel 79. Of hoeveel onderbroeken je in moet pakken als je naar de dichtstbijzijnde ster wil reizen… Mijn huidige interesse ligt vooral bij oude astronomieboeken: Wat er zo bijzonder is aan de illustraties van ‘Johnny Hollywood’ uit 1230. Mijn oudste boek komt uit 1604, een van de 359 edities van dat manuscript uit 1230. Wist je dat de telescoop is uitgevonden in Middelburg in 1608? Waarom was Galileo Galilei zo belangrijk voor de astronomie?
Reken op een presentatie van 75-90 minuten voor we – bij helder weer – buiten nog even zelf aan de slag gaan. Ik heb echter voor een uur of 5 aan presentatie materiaal bij me, dus ook bij bewolkt weer genoeg te doen.