Beleving

De hele avond luisteren is een optie, maar na een (dik) uur kun je zelf ook nog aan de slag. Ik laat je de basis zien, zodat je zelf nog even kunt experimenteren. Wel even kiezen:

  • Kijken naar de maan en de sterren met een (eenvoudige) telescoop: Ik laat je ervaren dat het nog niet meevalt om eens rustig naar de kraters op de maan te kijken.
  • Proberen met je eigen camera die maan vast te leggen door de telescoop. Heb je een Nikon of een Canon DSLR camera met ‘normale’ vatting, dan kunnen we deze aansluiten op de telescoop en zo foto’s maken. Zelfs met de camera van je GSM is het op zich te doen.
  • Door de lichtvervuiling en de beperkingen van ons menselijk zicht zie je maar een paar sterren aan de hemel, maar als je je digitale spiegelreflex camera goed instelt zie je al snel dat er miljoenen sterren te zien zijn als je ‘langer’ zou kunnen kijken.
Boven op een berg midden in een natuurgebied in Slovenië kon ik een stukje van de Melkweg vastleggen. Lang geleden in de Nepalese Himalaya (11 km onder de grens met Tibet) was het zo mooi donker, dat we de armen van de melkweg met het blote oog konden zien…